over mijzelf

Siebren Baars

Ik ben in 1987 afgestudeerd aan de TU Delft op de afstudeerrichtingen Architectuur en Architectuur en Bouwtechniek. Het samengaan van techniek en vormgeving heeft me altijd geboeid. Het één kan niet zonder het ander. Als je beide beheerst, dan kan je als vormgever en technicus deze aspecten van de architectuur elkaar laten versterken. De functionaliteit heeft bij mij prioriteit. Architectuur is een gebonden kunstvorm: zonder een functionele huisvestingsbehoefte is er geen fundament om te bouwen. Architectuur zonder functionaliteit verloochent zijn eigen oorsprong en daarmee bestaansrecht. De functionaliteit is voor mij uitgangspunt voor de vormgeving en de technische uitwerking. Vanuit dit besef kan je als architect een optimale omgeving vormgeven, een omgeving die bijdraagt aan het presteren en welbevinden van de gebruikers. Dit vraagt een open houding van de architect, bereidheid om met andere disciplines samen te werken, van elkaar te leren en samen te bouwen aan een betere wereld.

Deze opvatting over architectuur heb ik ook in de praktijk mogen brengen; als architect bij diverse grotere bureaus en nu binnen mijn eigen bureau. Sinds enkele jaren kan ik deze visie ook overbrengen op een jonge generatie bouwkundige en architecten via mijn docentschap en mijn werk als onderzoeker.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>