Auteursarchief: admin

ingebruikname RSG Enkhuizen

Na een intensieve periode van bouwwerkzaamheden worden alle ruimten weer door de school gebruikt. Doordat de bouw in de zomervakantie volop is doorgegaan is de overlast voor de school minimaal geweest. Het personeel nam tijdens een feestelijke bijeenkomst 17 oktober de personeelsruimte in gebruik. Voor het personeel was dit een onverwacht “thuiskomen”. Jaren heeft het personeel gebivakkeerd in een ongezellige, anonieme ruimte, met zeer beperkt contact met buiten. Het contrast met de nieuwe ruimte kon haast niet groter zijn.

DSC_1676

 

In het dankwoord namens het bouwteam noemde ik de sleutels tot succes van de RSG Enkhuizen:

VERTROUWEN
SAMENWERKING
THUIS VOELEN

Deze school past dit toe in het onderwijs, maar ook bij hun bouwactiviteiten.

Zowel in het onderwijs als in de bouw levert dat een kwaliteit die je zelden ziet.

terugblik op studiemiddag “Scholen voor het Noorderland”

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde middag, waarbij jonge architecten hun visies voor konden leggen aan een volle zaal met bestuurders, huisvestingsadviseurs en vakgenoten.

De discussie die volgde maakte duidelijk dat verbeelding het vraagstuk bespreekbaar maakt, meer dan lijvige rapporten vol tekst en statistiek. Niet dat die niet nodig zijn, het voorwerk van de Stichting Scholenbouwmeester bleek een vruchtbare basis om verder te bouwen. Met een degelijk onderzoek naar de feiten is het fenomeen Krimp onomstotelijk bewezen, een realiteit waar we in krimpgebieden mee zullen moeten leren leven. De verbeelding van de mogelijkheden geeft zicht op kwaliteiten die je met Krimp kan bereiken. Dat is een totaal andere houding dan verkrampt krimp tegen te willen houden……..

Verslagen en achtergrondinformatie zijn te vinden op de website van BNA Onderzoek en van Ruimte OK.

www.bna-onderzoek.nl/project.php?id=60

www.ruimte-ok.nl/content/terugblik-studiemiddag-scholen-krimpregios-0

 

scholen in krimpregio’s

Op 15 maart 2013 presenteert BNA Onderzoek op de TUe voor belangstellenden de uitkomsten van het ontwerplab Scholen voor het Noorderland. Ik zal samen met Marco van Zandwijk (Ruimte OK) namens BNA Onderzoek deze middag voorzitten.

De jonge architecten hebben met een frisse blik de opgave van scholen in de krimpgebieden in NO Groningen verkend. Er zijn verrassende invalshoeken gekozen met resultaten die letterlijk tot de verbeelding spreken.

Voor nadere informatie en aanmelding zie:

http://www.bna-onderzoek.nl/event.php?id=10

nieuw leven voor schoolgebouwen?

Schoolgebouwen voor het voortgezet onderwijs uit de periode 1969 – 1996 – wat kunnen we er nog mee? Neergezet met zeer beperkte middelen vormen ze vaak een blok aan het been van schoolbesturen. Met een afschrijvingstermijn van veertig jaar zouden ze gesloopt kunnen worden, maar is dit wel duurzaam? Kunnen ze nog worden gebruikt voor het hedendaagse onderwijs?

Wat zijn de kritische factoren bij deze afwegingen?

Vragen waar ik mij de komende tijd op ga richten.

Deze week ben ik begonnen aan het schrijven van een promotievoorstel.